TASARLARKEN | Ayça Taylan Yerce ve Egemen Yerce

TR

1- Kendinizi ve yaptığınız işi nasıl tanımlarsınız?

Temelde merak ve heyecanın olduğu katmanlı, detaylı bir şekilde konuları ele aldığımız bunun yanında araştırmanın ve denemenin bol olduğu, yaratıcılığı hep işin içinde tutmaya çalıştığımız bir süreç.

2- Yaratım sürecinizi desteklediğini düşündüğünüz veya tıkandığınız durumlarda uyguladığınız kendinize has bir eylem veya ritüel var mı? 

Doğada ya da bazen şehrin en kalabalık yerlerinde rotasız yürüyüşler yapmak düşünmeden akışa bırakmak. Tabi bunu her zaman yapmak mümkün olmuyor. O zaman yıllar içinde oluşturduğumuz kütüphaneden rastgele bir kitap seçmek ve onu karıştırmak ya da günlük hayatta ertelediğimiz basit bir işi halletmek gibi şeyler olabiliyor.

3- Tasarımlarınıza yansıttığınız ve önceliklendirdiğiniz kişisel kaygınız veya motivasyonunuz nedir?

Tasarımın bir söz söylemesi, yapılmış olanların üstüne bir tuğla daha ekleyebilmesi. Bunlarla beraber yaşamın katmanlaşarak, zenginleşme olasılığı bize motivasyon sağlayan önemli unsurlardan biri.

4- Yaratıcılığı besleme konusunda ilham verici bulduğunuz görülmeli, duyulmalı, okunmalı veya izlenmeli, kısacası deneyimlenmeli diyebileceğiniz neler var?

Spesifik örnekler vermekten çok şunları önemli buluyoruz:

  • Güncel ya da tarihi olabilir, mimarlığa dair nitelikli işlerin detaylarına da hakim oluncaya dek deneyimlenmesi.

  • Olabildiğince el değmemiş doğanın deneyimlenmesi, oradaki yapı, düzen, işleyişe keşfedilmesi üzerine daha yakından ve dikkatli bakılması.

  • İnsanların, davranışlarının, mekanla ve birbiriyle olan ilişkileri içinde gözlemlenmesi zaman zaman buna odaklanılması gibi konuları ilham verici buluyoruz.

  • Aslında etrafımızdaki her şey ilham verici olabilir. Görme biçiminin ve “hem hal” olma durumunun da ilham verici şeyleri keşfetmede oldukça belirleyici kavramlar olduğunu düşünüyoruz.

5- Yaptığınız işe dair bakış açınızı yansıtan, kendinize rehber edindiğiniz bir söz, bir tasarım mottonuz var mı?

Mottoların bazen kısıtlayıcı olabileceğini düşünüyoruz özellikle de yaptığımız iş açısından. Ele aldığımız her tasarım konusu beraberinde birçok yeni dinamiği ve keşfedilecek yeni şeyleri getiriyor önümüze. Bu anlamda çok üretiyor, ‘arıyor’ ve her çalışmada kendimizi, mevcut koşulları ve getirdiklerini olabildiğince zorluyoruz. Herhalde hayatta da biraz olduğu gibi, ‘Aramayı Sürdürmek’, yapmaya çalıştığımızı yansıtabilir.

Previous
Previous

TASARLARKEN | Bihter Almaç

Next
Next

TASARLARKEN | Onurcan Çakır