TASARLARKEN | Bihter Almaç

TR

1- Kendinizi ve yaptığınız işi nasıl tanımlarsınız?

Mimarlığın ötekisinde, varoluşsal olarak sakar mimarlıklar olarak tanımladığım mimarlık araştırmaları Mimarlığın pratiklerine ve araştırma alanlarına dair tanımlı ve tarifli konumların dışına ya da uçlarına doğru konumlanıyor. Yaptığım iş tam tarifiyle mimari tasarım araştırması ve bu noktada ben de garip mimarlıkların araştırmacısı oluyorum sanırım.  

2- Yaratım sürecinizi desteklediğini düşündüğünüz veya tıkandığınız durumlarda uyguladığınız kendinize has bir eylem veya ritüel var mı? 

Yaparak araştırmak; bu düşünmeyi ve planlamayı geriye atarak ilgi duyduğum konuyu çizerek, model yaparak keşfetmeye çalışmak ve sonrasında yaptığımı ve yapma sürecini inceleyerek araştırmanın kollarını açmak olarak tarif edilebilir. Bu yüzden ehlileştirilmemiş çizimler ve modeller okuldaki ofisin ve defterlerin büyük bir kısmını kaplıyor. Bu eylemler için oluşturulan müzik listeleri, daha doğrusu tekrar tekrar çalınan üç beş parça bulunmakta.  

3- Tasarımlarınıza yansıttığınız ve önceliklendirdiğiniz kişisel kaygınız veya motivasyonunuz nedir?

Mimarlığın pratiklerine ve araştırma alanlarına dair tanımlı ve tarifli konumların spekülasyonu dolayısıyla aynı zamanda mimarın ‘yapan’ egosunun, bu işler özelinde, müellifin muğlaklaşmasıyla tartışılır ve hafifletilmiş hale gelmesi. 

4- Yaratıcılığı besleme konusunda ilham verici bulduğunuz görülmeli, duyulmalı, okunmalı veya izlenmeli, kısacası deneyimlenmeli diyebileceğiniz neler var?

Sanırım bu herkese göre değişen bir şey, fakat en temelde yeniye ve başkaya açık olmak ve meraklı olmak ilham verici olanla karşılaşmayı sağlıyor.  

5- Yaptığınız işe dair bakış açınızı yansıtan, kendinize rehber edindiğiniz bir söz, bir tasarım mottonuz var mı?

Umarım yok, çünkü olursa denemelerimle çelişebilir. 

Next
Next

TASARLARKEN | Ayça Taylan Yerce ve Egemen Yerce