Throwback / Gelin The Circle’daki ilk sergiyi hatırlayalım!! “Kalp Olmak Ne Ola?” / ‘‘How Is It To Be A Heart?’’

TR

The Circle, 2018’de kurulduktan sonra The Circle Space’te gerçekleşen ilk sergi olan Slovenyalı sanatçı Joni Zakonjšek’in İstanbul’daki ilk solo sergisi “Kalp Olmak Ne Ola?” ya ev sahipliği yaptı. Küratörlüğünü Sanja Jurca Avcı’nın gerçekleştirdiği sergi, 15 Eylül – 14 Ekim 2018 tarihleri arasında sergilendi.

Zen Budizminden etkilenen Joni Zakonjšek eserlerinde zihin, doğa ve kozmos arasında şiirsel bir ahenk bulma ihtimallerine odaklanır. Zakonjšek'in sanatı hayatta bu uyumu bulma arayışının bir parçasıdır ve resimleri de daimi bir keşif ve meditasyon sürecinin sonucunda ortaya çıkar.


Bu meditatif yaklaşım Zakonjšek’in tekniğini ve malzemeye yaklaşımını da belirler. Kendiliğinden yaratıma öncelik veren Zakonjšek figür, şekil ve renklerin kağıt veya kanvas üzerinde doğal bir şekilde oluşmasına izin verir. Bu kendiliğinden yaratım da, doğadaki ve insanın zihnindeki gizli titreşimleri kayda geçirmesine imkan tanır. Zakonjšek böylece sadece bakılacak bir manzara değil, yeni bir görme biçimi yaratır.

Sergide bir araya getirilen işler dört gruptan oluşur. “Dervişler” adlı ilk grup şiiri, felsefesi ve müziğiyle Sufi geleneğine duyduğu hayranlığın bir sonucu. Kendi eksenlerinde gezegenler gibi dönen dervişlerin vecd hali, 2016’da İstanbul ve Konya’da tekkelerdeki törenleri izleme fırsatı bulan sanatçıyı, dervişlerin şiirsel titreşimlerini resimlerinde yeniden üretmeye sevk eder. Joni Zakonjšek suluboya ve karışık tekniğin yanı sıra bazen özel bir teknik de kullanır. Çayın pirinç kağıdı üzerine kendiliğinden dökülmesine izin verir ve oluşan arka plan üzerine küçük derviş figürlerini resmeder. Bu tekniğin sadece sanatsal bir süreç değil, başlı başına bir ritüel olduğunu söylemek mümkündür.


“Döngüsel Şiirler” adlı ikinci grupta ise doğal mevsim döngüsünde ve evrenin her yerinde bulunan döngüsel, şiirsel hareketleri yansıtır Bu döngüsel “görsel” şiirlere Vlado Škafar’ın haikuları eşlik eder. Bu şiirsel ilgi ayrıca, Zakonjšek’in sergideki “Hafız İçin Bir Şiir” adlı çalışmayla saygı duruşunda bulunduğu İranlı şair Hafız’a olan özel bağlılığında da görülür.

“Tassajara Manzaraları” adlı üçüncü grup, doğadaki kendiliğinden şiirselliğe odaklanır. Bu suluboya resimlerde fiziksel manzaralar “ruhun alanı” ya da ruhsal bir bakışın yansıması olarak ele alınır. Bu manzaraları fiziksel olmaktan çok ruhsal imgeler olarak görmek mümkündür. “Ağaçlar” başlıklı dördüncü grup ise Tassajara Dağı Zen Tapınağı etrafındaki ağaçların meditatif etkilerine odaklanır.


 
 
Previous
Previous

MEKANSAL BEDENLER ATÖLYE SÜRECİ VE SERGİ

Next
Next

The Circle Wrap-up l 2022 İlk Yarıda Neler Yaptık?