Sür Lokal Derneği The Circle Space’te!

TR

Sürdürülebilirlik ve Yerellik Bir Arada

Bünyesinde barındırdığı değer üreten sürdürülebilir Türk markaları ile bir ağ oluşturan Sür Lokal Derneği’nin lansmanı The Circle Space’te gerçekleşti. Lansmanın ardından 3 - 14 Aralık 2022 tarihleri arasında sürdürülebilirliği önceliklendiren 19 yerli markanın yer aldığı ürünler ve sanatçıların eserleri sergileniyor. Sergide modadan kişisel bakıma, ev dekorasyonundan gıdaya, geniş bir kategoriye hitap eden markalar ileri dönüşüm eserler üreten sanatçılar ile bir arada bulunuyor.

Sürdürülebilirliği ve yerelliği bir araya getiren Sür Local, The Circle Space’te gerçekleşen etkinliğinde birbirinden güzel üretimleri olan markaları ilgilileriyle buluşturuyor. Üretim tekniğinden geri dönüşüm ve ileri dönüşüm süreçlerine kadar hem sergiyi ziyaret edenlerin hem de The Circle ekibinin ilgisini fazlasıyla çeken markaları gelin bir de yakından tanıyalım:

Anadolive

Zeytin tozundan baharatlar üreten Anadolive, üretim sırasında hiçbir katkı ve koruyucu madde kullanmıyor. “Neden toz zeytin?” sorusuna ise Anadolive şu şekilde cevap veriyor: “Taze zeytin, sofralık zeytine dönüşürken geçirdiği fermantasyon sürecinde içerdiği karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerin bir kısmını kaybederken, Toz Zeytin herhangi bir işlemden geçmeyen taze zeytinden üretildiği için bu besin değerlerinin tamamına yakınını korumaktadır.”

Ani Studio

Geleneksel dokuma ve seramik tasarımları ile Ani Studio, “otantik” ve “modern” olanı bir araya getiriyor. Türk zanaat tekniklerini korumak ve geliştirmek için yola çıkan marka, köylerde çalışma isteği olan kadınlara iş imkanı sağlıyor.

Alakok 

Meyve ve sebze atıklarından tasarımları ile Alakok, kendine özgü çizgileriyle mükemmel olmayanı sevme ve kendi haliyle görmenin güzelliği felsefesi ile yola çıkıyor. Doğada kendiliğinden çözünebilen, her parçası el emeği ile hazırlanan bu ürünler, kahve posası, çay posası, meyve ve sebze kabuklarının ileri dönüştürülmesinden oluşuyor.

Cen Cam

Cam pipet ve tasarım ürünleri üreten Cen Cam, mekatronik mühendisliği mezunu olan Ceren’in “yavaş hayat, yavaş üretim” mottosu ile kuruluyor. Üniversite sonrasında Ege’de şirin bir köyde yaşamaya başlayan Ceren’in cam sanatı atölyesine başlaması ve sonrasında İstanbul’da kendi atölyesini açması ile kendini sürdürüyor. 

Chu Studio 

El örgüsü organik bebek oyuncakları üreten Chu Studio, iki kız kardeş olan Aybike ve Kardelen tarafından kuruluyor. Sertifikalı organik bir malzeme olan %100 pamuktan üretilmiş oyuncakları ile Chu Studio, yavaş, adil ve etik üretim ilkelerini önemsiyor. Çocukları açık-uçlu oyunlara teşvik eden materyallerden oluşan bu oyuncaklar ev kadınları tarafından elde yapılıyor.

Colorz 

Balmumu ile doğal boyalar ve hamurlar üreten Colorz’ın kurucusu bir kimya mühendisi olan Zilhice Tanrıseven. Kendisinin renklerle yolculuğu bir sardunya yaprağının üzerine basması sonucunda zeminde iz bıraktığını fark etmesi ile başlıyor ve evde doğal boyalar üreterek hobisini işine dönüştürüyor. Boya yapım tekniğinden kısaca bahsettiği üzere, önce taşları toz haline getirip pigment elde ediyor ve bu elde ettiği pigmente reçine, bal ve su karıştırarak müller ile iyice eziyor. Bu şekilde sulu boya elde ediyor, bal yerine balmumu karıştırdığında ise pastel boya elde ediyor.

Darwin’s Botanics 

Atık kumaşlardan tasarımlar yapan Darwin’s Botanics, hiçbir kimyasal madde kullanmadan sadece bitkilerin çiçek, meyve, yaprak, tohum ve köklerinden elde edilen renklerle boyanan doğa dostu ürünler üretiyor. İleri dönüşüme ve döngüsel modaya katkı sağlamayı hedefliyor.

Ferah

Geleneksel şile bezinden tasarımları ile Ferah, Şile’li kadınların yıllardır sürdürdüğü gelenekleri modern tasarımlarla birleştiriyor. Daha yavaş ve anlamlı bir hayat şeklini benimserken gereğinden fazla üretmemeye ve atık çıkarmamaya söz veriyor.

Hüner

Kullanılmayan yelkenlerden aksesuarlar üreten Hüner, eşyaların hikayeler geliştirdiği inancı ile yola çıkarak hammaddelerin hikayelerini birden fazla kez anlatma şansı vermeye odaklanıyor. Tamamen elde üretilen ürünler, yolculuğuna yeni formları ile devam ederek kullanıcı ile buluşuyor.

Mah-roc

Atık kumaşlardan çanta ve aksesuar üreten Mah-roc, 7 sene boyunca hızlı moda dünyasında tasarımcılıktan marka yöneticiliğine pek çok deneyimi olan Roksan'ın seyahatleri boyunca atık kumaşlar toplayarak çanta dönüştürmeye başlaması doğuyor. Her biri tamamen özgün olan çantalar, göçebe toplumlardan alınan ilhamla tasarlanıyor. İlgisini çekenler için Mah-roc’un internet sitesinde nasıl kurulduğuna dair güzel bir yazı yer alıyor.

Natumora

Doğal, Organik ve İyi Gıda üretmeyi kendisine misyon edinen Natumora, zeytinyağı, sirke, tahin ve domates sosları gibi çeşitli üretimler yapıyor. Bir aile işletmesi olarak Akhisar’da hayata geçen marka, ürünlerinin seçimini yaparken doğrudan köydeki üreticiler ile görüşmeye ve tohumların atalık tohum olmasına dikkat ediyor.

Lida Studio

Barış ipeğinden kıyafetler üreten Lida Studio koleksiyonları, kurucusu Zeynep Çakmak’ın tasarladığı tamamen el yapımı ve özgün parçalardan oluşmakta. Markanın özellikle barış ipeği kullanmasının sebebi, ipeğin elde edilme yöntemi. Moda endüstrisinde genellikle ipek elde edilirken kozalar zarar görmeden kesintisiz iplik yapılabilmesi için tırtılın kozadan çıkması beklenmiyor. Hindistan’da ise tırtıl kozayı delip çıktıktan sonra geriye kalan kozadan iplik elde ediliyor. Bu şekilde parçaların birbirine eklenerek elde edildiği düğümlerle dolu olan kumaşa “Ahimsa (Barış) İpeği” deniyor. Lida Studio ise ürünlerini bu yöntemle üretiyor. 

Lindos Naturals

Doğal içerikli temizlik ve kişisel bakım ürünleri üreten Lindos Naturals, kurucusu Deniz Akdemir’in 2009 yılında Barselona’da çöp ayrıştırma üzerine yaşadığı farkındalığa uzanan bir yolculuğun devamında hayata geçiyor. Döngüsel ekonomi, temiz temizlik ve deniz kaplumbağaları Lindos Naturals’ın önemsediği üç konu olarak öne çıkıyor. 

Omyas Snacks

Kurutulmuş sağlıklı sebze cipsler üreten OMYAS, geleneksel yöntemler ile ürettiği atıştırmalıklarını yaparken sebzeleri kurutarak neminin alınıp mikroorganizmalar üremeden besin değerlerinin korunması sağlanıyor. Böylece hiçbir katkı maddesi eklenmeden lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketime hazır hale geliyor.

Oldnew.ds

Doğal içerikli yaşam gereçleri olarak mutfak ve banyo malzemeleri üreten Oldnew.ds, kurucusu Damla Şenli’nin gündelik yaşantısında ihtiyaç duyduğu ürünleri arayışı sonucunda ortaya çıkıyor. Üretime önce aile dostları ile başlayan Oldnew.ds güncel olarak farklı zanaatkarlar ile çalışarak çeşitli “iyi yaşam gereçleri” üretiyor. 

Pure Project

Doğal içerikli cilt bakım ürünleri üreten Pure Project, Cansın ve annesi Gözde tarafından hayata geçiriliyor. Anne-kız birlikte çıktıkları bu yolculukta bebek-çocuk ürünleri ile başladıktan sonra talep üzerine yetişkin ürünleri de üreterek devam ediyorlar. Uğramak isteyenler için Kuzguncuk’ta dükkanları bulunuyor.

Soapy

Vegan ve atıksız kişisel bakım markası olan Soapy, kargolama süreçlerini sıfır atık kapsamında yürütüyor. Çeşitli cilt tiplerine özel geliştirilmiş inovatif formülleriyle doğal antioksidanları bir araya getirerek ihtiyaçlara özel ürünler üretiyor.

Studio Potato

Geleneksel dokuma ile ev dekorasyon tasarımları üreten iki kız kardeşin hayata geçirdiği Studio Potato, ismini ‘Couch Potato’ tabirinden alıyor. Modern tasarımlarla geleneksel üretimi bir araya getiren marka, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm ürünleri tasarlayarak üretiyor.

Yasu Living

Atık mermerden ev dekorasyon tasarımları ile Yasu Living, farklı üretimlerden arta kalan mermer ve doğal taşları yeniden değerlendirerek fonksiyonel objeler tasarlıyor. Pürüzsüz, huzurlu ve sakin anlamına gelen YASU, doğanın düzensizliğindeki güzelliği ve mermerin değerini vurgulayarak yerkürenin bir parçasını evinize taşımayı hedefliyor. 

Yasu Living’in kurucusu olan Yasemin Sabuncu aynı zamanda Sür Local’in kurucularından biri olarak Ömer Gökçek ile birlikte düzenledikleri sergide birbirinden farklı hikayeler, benzer duygular ve değerler altında hem birbirleri hem de kullanıcıları ile yeni ilişkiler geliştirdiler. Tüm bu çeşitliliğin arasında “yavaş üretim” markaların büyük bir bölümünün ortak mottosu olarak öne çıktı. Kuruluş hikayelerinde ise en belirgin desenlerden birisi her bir markanın kurucularının kendi ihtiyaçlarından doğarak ortaya çıkmalarıydı. The Circle ekibi olarak bizler için de oldukça keyifli bir süreç oldu. 

Previous
Previous

NewsLabTurkey Event

Next
Next

Sür Lokal Association is at The Circle Space! Sustainability and Locality Together