Per Se Mimarlık

Bağlantılar | Links
Web, LinkedIn, Instagram

 

Per Se, Ali Derya Dostoğlu ve Uğur Özer'in yönetiminde faaliyet gösteren İstanbul ve Londra merkezli bir mimarlık stüdyosudur. Kurulduğu 2015 yılından bu yana, araştırmaya dayalı bir anlayış ve sistematik bir düşünce tarzını birleştiren Per Se, kentsel planlamadan mimari detaylara kadar birçok ölçekte çalışmaya olanak tanıyan titiz bir tasarım yaklaşımı geliştirmiştir. Çalışmaları, diğer disiplinler ve paydaşlarla işbirliği içinde özel tasarım çözümleri geliştirdikleri konut, endüstriyel, ticari, eğitim, kültür ve karma kullanım projelerini kapsamaktadır.

Per Se is an Istanbul and London based architecture studio, operating under the direction of Ali Derya Dostoglu and Ugur Ozer. Since its formation in 2015, Per Se developed a meticulous design approach, combining a research based understanding and a systematic way of thinking, allowing to work in multiple scales, from urban planning to architectural detailing. Their work covers residential, industrial, commercial, educational, cultural and mixed-use projects, where they develop specific design solutions in collaboration with other disciplines and stakeholders.

Ali Derya Dostoğlu

Bağlantılar | Links
Web, LinkedIn, Instagram

 

Philadelphia doğumlu. Galatasaray Lisesi’nin ardından, Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-Belleville’de başladığı mimarlık eğitimini, 2009 senesinde birincilikle mezun olduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. Graduate Scholarship ve Merit Based Scholarship burslarını aldığı New York’taki Pratt Institute’ten, Excellence in Academic Achievement ve Pratt Circle ödüllerine hak kazanarak, program birinciliği ve yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Pratt Institute ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde proje stüdyosu asistanlığı yaptı. 2013 senesinde, Pratt Visiting School Istanbul etkinliğinde hem organizatör, hem de konuşmacı olarak yer aldı. 2014 senesinde, İstanbul Tasarım Bienali dahilinde düzenlenen IAPS-CSBE Kültür ve Mekan Tasarım Atölyesi 5’te, atölye yürütücüsü olarak görev aldı. 2016-2017 ve 2021 senelerinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2021 Güz döneminden beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Uygulama Projesi Atölyesi yürütücülüğünü üstlenmektedir. Ali Derya Dostoğlu New York’ta Garrison Architects, İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin, İstanbul ve Cezayir’de PDA ofislerinde çalıştı. Han Tümertekin ve Kemal Bal ile tasarımcıları arasında yer aldığı Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi projesi, 2017 Mies van der Rohe Ödülleri’nde Avrupa’dan ilk 40 proje arasına seçildi. 2015 senesinden beri mesleki çalışmalarına kurucu ortağı olduğu Per Se Mimarlık bünyesinde devam etmektedir. Per Se Mimarlık’ın çalışmaları çeşitli ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanmıştır. Çoker Evi, EMKO Elektronik Fabrikası ve Çağlayan & Alper Evi projeleri sırasıyla Türkiye Mimarlık Yıllığı 2019, 2021 ve 2022’ye seçilmiştir. Ofis olarak katıldıkları, ödül aldıkları ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmaları mevcuttur. Dostoğlu, 2018 senesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Doktora Programı’nda yürüttüğü doktora çalışması kapsamında, Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuştur. Galatasaraylılar Derneği, Galatasaray Spor Kulübü ve İstanbulSMD üyelikleri mevcuttur.

Philadelphia born. After graduating from Galatasaray High School, he started his formation in undergraduate architecture at Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-Belleville and finished his studies at Mimar Sinan Fine Arts University in 2009, as first of his class. He was awarded Graduate and Merit Based Scholarships from Pratt Institute, New York, where he received an M.S. Arch. degree in 2011, as first of his class, graduating with Excellence in Academic Achievement and Pratt Circle awards. In 2013, he was among the organizers and lecturers at Pratt Visiting School İstanbul. In 2014, he became a tutor at IAPS-CSBE Culture and Space Design Workshop 5, as part of the Istanbul Design Biennial. He worked as a teaching assistant at Pratt and Istanbul Bilgi University, where he also taught as an adjunct faculty at the Department of Interior Design, in 2016-2017 and in 2021. Since Fall 2021, he has been a tutor at Mimar Sinan Fine Arts University. Ali Derya Dostoğlu worked at Garrison Architects in New York, at Mimarlar ve Han Tümertekin in Istanbul and at PDA in Istanbul and Algiers. Angelos Olive Oil Mill project, which he co-authored with Han Tümertekin and Kemal Bal, has been selected among 40 European architecture projects shortlisted for Mies van der Rohe Award 2017. Since 2015, he pursues his practice at Per Se, as its co-founder. Per Se’s works have been published at various national and international publications. Çoker House, EMKO Electronics Factory and Çağlayan & Alper House projects have been selected for Turkey Architecture Yearbook 2019, 2021 and 2022 respectively. Besides his practice, Dostoğlu is a PhD candidate at İstanbul Technical University’s Architectural Design Program and in 2018, he became a visiting PhD student at Massachusetts Institute of Technology (MIT). He is a member of Galatasaray Alumni Association, Galatasaray Sports Club and İstanbulSMD.

Uğur Özer

Bağlantılar | Links
Web, Instagram

 

Tekirdağ doğumlu. Galatasaray Lisesi’nin ardından, Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg’da mimarlık eğitimini tamamladı. Lisans ve yüksek lisans eğitimi sırasında Strasbourg’da çeşitli ofislerde stajyer olarak çalıştı. Uğur Özer, Strasbourg’da G Studio ve İstanbul ve Cezayir’de PDA ofislerinde başladığı mesleki çalışmalarına, 2015 senesinden beri, kurucu ortağı olduğu Per Se Mimarlık bünyesinde devam etmektedir. Özer, konut, endüstri ve ticaret yapıları, kültürel ve kamusal yapılar gibi çeşitli projelerin tasarım ve uygulama aşamalarında yer almıştır. Per Se Mimarlık’ın çalışmaları çeşitli ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanmıştır. Çoker Evi, EMKO Elektronik Fabrikası ve Çağlayan & Alper Evi projeleri sırasıyla Türkiye Mimarlık Yıllığı 2019, 2021 ve 2022’ye seçilmiştir. Ofis olarak katıldıkları, ödül aldıkları ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmaları mevcuttur. Özer’in Galatasaraylılar Derneği, Galatasaray Spor Kulübü ve İstanbulSMD üyelikleri mevcuttur.

Tekirdağ born. After graduating from Galatasaray High School, he completed his formation in architecture at Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg, in 2013. During his undergraduate and graduate studies, he worked as an intern architect at several firms in Strasbourg. After taking part in G Studio in Strasbourg and PDA in İstanbul and Ce, he co-founded Per Se, where he takes part in various residential, industrial, commercial, cultural and public buildings’ design and construction processes. Per Se’s works have been published at various national and international publications. Çoker House, Emko Electronics Factory and Çağlayan & Alper House projects have been selected for Turkey Architecture Yearbook 2019, 2021 and 2022 respectively. Özer is a member of Galatasaray Alumni Association, Galatasaray Sports Club and İstanbulSMD.

Çağlayan & Alper Evi
Çağlayan & Alper House

İşveren | Client Çağlayan & Alper Ailesi | Çağlayan & Alper Family 
Proje Türü | Project Type Yenileme | Refurbishment 
Tamamlanma Yılı | Date Completed 2022
İşbirlikçiler
| Collaborators Lorem Ipsum 
Ödüller | Awards Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022 | Türkiye Architectural Yearbook 2022
Fotoğrafçı | Photographer Cihan Poçan

Çağlayan & Alper Evi Yalova Güneyköy’de yer almaktadır. 1990’larda inşa edilmiş olan ev 11 konuttan oluşan bir site içinde yer almaktadır. Proje, mevcut villayı genç bir çiftin hafta sonu evine dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir yenileme projesidir. Yenileme, planın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesini, aynı zamanda mevcut malzeme paletinin bütünüyle yeniden ele alınmasını içermektedir. Planda yeni ıslak hacimler ve kış bahçesinin eklenmesi gibi değişiklikler yanında cephede yalıtımı da destekleyecek doğal ahşap kaplama uygulanmıştır.

Çağlayan & Alper House is located in Yalova Güneyköy. The house, built in the 1990s, is located in a site consisting of 11 residences. The project is a comprehensive renovation project that aims to transform the existing villa into a weekend home for a young couple. The renewal includes revisions of the plan addressing the current needs, as well as completely reconsidering the existing material palette. In addition to changes in the plan such as the addition of new wet areas and a winter garden, natural wood cladding was applied on the facade to support insulation.

Ormos Tartışık
Ormos Tartışık

İşveren | Client Ormos Gayrimenkul | Ormos Real Estate 
Proje Türü | Project Type Konut | Residential
Durum | Status İnşa Halinde | Under Construction

Ormos Tartışık, Kuzey Ege’de Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan ve adını bulunduğu Tartısık köyünden alan bir konut projesidir. Tartışık Köyü, Ayvacık İlçe Merkezi’nin kuzeydoğusunda yer alan yaklaşık 15 haneli bir köydür. Evler köy içerisinde Tartışık Doğu ve Tartışık Batı dediğimiz iki ayrı alana dağılmış durumda. Her ev, bölgeden gelen doğal taş cephe kaplamasıyla dikkat çekiyor. Bu taş döşeme, zemin pervazlarıyla bölünerek kütlenin aktardığı yataylık hissi güçlendiriliyor. Ormos Tartışık, bölgede yüzyıllardır var olan konut tipolojisini, çağdaş ihtiyaçlar ve tasarım anlayışıyla buluşturmayı amaçlayan bir proje… Sade, doğal, yerel, ne az, ne çok…

Ormos Tartısık is a residential project located in Ayvacık, Çanakkale, in the North Aegean, taking its name from the village of Tartısık, where it is located. Tartısık is a village with approximately 15 inhabited houses, located in the northeast of Ayvacık Town Centre. The houses are dispersed in two separate areas within the village, which we call Tartısık East and Tartısık West. Each house stands out with its natural stone facade cladding originating from the region. This stone pavement is divided by floor moldings, strengthening the sense of horizontality conveyed by the mass. Ormos Tartısık is a project that aims to bring together the housing typology that has existed in the region for centuries, with contemporary requirements and design understanding… Simple, natural, local, neither less, nor more…

Sergi Objesi | Exhibition Object

Taş Kumbarası 

Ayvacık bölgesinden toplanmış farklı renk ve dokulardaki taşlar, şeffaf pleksiglas bir kutuya karışık şekilde dolduruluyor. Kutunun üzeri, yine pleksiglas bir kapakla örtülüyor. İlk bakışta içi taş dolu, şeffaf bir küpten ibaret bu nesne, aslında birçok tezatlığı da içinde barındırıyor. Taşın kabalığı ve pleksiglasın narinliği, opaklık ve şeffaflık, pürüzlülük ve pürüzsüzlük, yerel ve evrensel, kırsal ve kentsel, küpün bünyesinde karşı karşıya (yoksa bir araya mı demeli?) geliyor. Böylece küp de kendisini “arada” bir pozisyonda buluyor. Bu arada olma hali, bizim kırsalda mimarlık yapma biçimimizi de tarifliyor. Kırsalın içine kentli olanı karıştırdığımız projeler üzerinde çalışırken biz de kendimizi böyle bir denge arayışında buluyoruz. Biraz öyle, biraz böyle, ne öyle, ne böyle, arada bir yerde…

Stone Box

Stones of different colors and textures collected from the Ayvacık region are mixed in a transparent plexiglass box. The box is again covered with a plexiglass lid. At first glance, this object, which consists of a transparent cube filled with stones, actually contains many contradictions. The roughness of stone and the fragility of plexiglass, opacity and transparency, roughness and smoothness, local and universal, rural and urban, come face to face (or should we say, together?) within the body of the cube. Thus, the cube finds itself in an "in-between" position. This state of in-betweenness describes our way of doing architecture in the countryside. While working on projects where we mix the urban with the rural, we find ourselves searching for such a balance. A little like this, a little like that, neither this, nor that, somewhere in between...