Bağlantılar | Links
Web, LinkedIn, Instagram

 

Aslı Özge Zabun, 2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Yine 2009 yılında İTÜ Proje ve Yapım Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisansa başladı. Araştırma yapmak amacıyla yüksek lisans eğitiminin ikinci senesini Reading Üniversitesi’nde geçirdi ve risk yönetimi üzerine tez çalışmasını yine İTÜ’de 2012 yılında teslim ederek yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009 yılında Ankara’da Zahan Mimarlık’ı Hande Zabun Eser ile birlikte kurdu. 2009’dan bugüne mimarlık, iç mekan tasarımı, restorasyon, uygulama, proje yönetimi alanlarında çalıştı. Pratik alandaki işlerinin yanı sıra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde ve Medipol Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak tasarım stüdyolarına girmektedir. Çeşitli ulusal, uluslararası mimarlık yarışmalarına ve yayınlarına katılmıştır. Mimarlığın, kentin, dünyanın ve toplumun güncel sorunlarını eleştirel bir bakışla tartışarak, geliştirmede bir yöntem olarak konvansiyonelin haricinde denemelerle uluslararası platformlarda gelecek kurguları üzerine üretimler yapar. Uluslararası platformlarda ödül alan ‘Rotate 90’, ‘Imaginite’ , ‘Power Catcher’ ve 'Cocoon Factory' projeleri gelecek spekülasyonlarının birer parçasıdır. Yakın zamanda, proje ve uygulamasını gerçekleştirdiği ODTÜ’den Junior projesi, 2022 Türkiye Mimarlık Yıllığı seçkisine girmiştir. 

Aslı Özge Zabun graduated from Istanbul Technical University, Department of Architecture in 2009. She started her master's degree at ITU Project and Construction Management Department in 2009. She spent the second year of her master's degree at the University of Reading for research purposes and completed her thesis on risk management at ITU in 2012. In 2009, she co-founded Zahan Architecture in Ankara with Hande Zabun Eser. Since 2009, she has been working in the fields of architecture, interior design, restoration, application and project management.. In addition to her practical work, she is a part-time lecturer at TOBB University of Economics and Technology, Department of Architecture and Medipol University, Department of Interior Architecture and Environmental Design. She has participated in various national and international architectural competitions and publications. Discussing the current problems of architecture, the city, the world and society from a critical perspective, she makes productions of future fictions on international platforms with experiments outside the conventional as a method of development. The projects 'Rotate 90', 'Imaginite', 'Power Catcher' and ‘Cocoon Factory’ which have been awarded in international platforms, are part of future speculations. Recently, ODTU'den Junior project, which she designed and constructed, was included in the selection of 2022 Turkey Architecture Yearbook.

Güç Yakalayıcı
Power Catcher

Çalışma Künyesi l Credits of Work Petrol Platformu Dönüşüm Araştırması l Oil Platform Transformation Research
Çalışmanın Tarihi l Date of The Work 2023
Yayımlandığı Mecra
l Published On https://www.nonarchitecture.eu/2023/06/01/power-catcher/
Tasarım Firması
l Design Company KARMA-WORKS l ZAHAN ARCHITECTURE
Aldığı Ödüller
l Awards HONOURABLE MENTION
Tasarım Ekibi
l Team Aslı Özge ZABUN (M.Arch.), Hande ZABUN ESER (M.Arch.), Simge Özkan (Arch. Student)

Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde hâlihazırda ağırlığını koruyan iklim değişikliği, enerji krizi, göçler, sayısal gerçeklik, yapay zekâ ve nanoteknoloji gibi tartışma alanları, kente, mekâna, mimarlıkta tasarıma ve inşaya nasıl yaklaşacağımız sorusunu ve beraberinde mimarlığın ve kentin dönüşümü konularını gündeme getirir. Öneri tasarım ‘PowerCatcher’ gelecekte gerçekleşmesi olası enerji ve hammadde krizlerine karşı, yaşamın sürekliliğini spekülatif bir tavırla ortaya koyar. Bu tasarım dünyadaki petrol kaynaklarının tükendiği bir gelecekte işlevini yitirerek kullanılmaz hale gelecek olan petrol platformlarının geleceğini tartışır. Bu tartışmayı yaparken, yenilenemez enerji kaynaklarının tükendiği bir dünyada enerji yakalamanın alternatif yolları aranır. Bu tasarım, petrol platformlarının mevcut birimlerini dönüştürerek gelecek için sürdürülebilir bir yaşamın mekânlarını kurar. PowerCatcher hem kendi enerjisini üretir hem de yakınındaki yapılı çevreye ürettiği enerjinin fazlasını ileterek, kentlerdeki yaşantıya katkı sağlar. Öncelikli olarak denizin ya da okyanusun ortasında bir yerlerde, yerleşim yerleriyle bağı olmayan platform için, kendi içerisinde kapalı bir döngü tasarlanır. Bu döngü tasarımı hem programatik hem de sürdürülebilirlik bağlamında ele alınır. Programatik olarak; platformda yaşamını sürdürecek kullanıcılar için taşıma amaçlı kullanılan konteynırların ev-ofis olarak yeniden işlevlendirilmesi önerilir. Burada yaşayan ve şehirden gelen kullanıcılar için dalış, balıkçılık, yüzme, yürüyüş, zipline ve spor yapabilecekleri ortaklaşma alanları kurgulanır. Helikopter pisti, çocuklar için topografik bir zeminden oluşan oyun alanına dönüşürken, ulaşım daha az enerji tüketimi ve toplu taşıma gözetilerek hyperloop ile sağlanır. Petrol platformunun elektrik enerjisi; rüzgâr türbinleri, yıldırım enerjisi ve jeotermal enerji türbinleri sayesinde sağlanır. Petrol platformları okyanusların açıklarında bulunduğundan yıldırım çekme potansiyeli yüksektir. Mevcut sondaj kulesinin üstüne eklenen paratoner sayesinde yüksek enerji potansiyeli olan yıldırımı, elektrik enerjisi olarak dönüştürür ve okyanus altından giden şehir hattı sayesinde yakındaki yerleşimlerin elektrik ihtiyacına katkıda bulunulur. Platformun zaman içerisinde bulunduğu bağlamdaki doğal yaşamla kurabileceği olası ilişki araştırılır ve platformun denize bağlanan ayaklarının, bölgedeki mercan resifleri için büyük bir potansiyel mekân sunduğu keşfedilir. Mevcutta bulunan çelik strüktür üzerine tutunan mercan resifleri su altı yaşamının canlı kalmasını sağlar. Bu tasarım kullanıcılara; hem su altı yaşamını farklı aktivitelerle, hem de su üstünde dönüştürülen petrol platformunu yenilikçi bir döngü anlayışıyla deneyimleme imkânı sunar.

Discussion areas such as climate change, energy crisis, migrations, digital reality, artificial intelligence, and nanotechnology, which are currently dominating in the first quarter of the twenty-first century, raise the question of how we will approach the city, space, design, and construction in architecture and the transformation of architecture and the city. The proposed design ‘PowerCatcher’ is a speculative statement of the continuity of life in the face of possible future energy and raw material crises. This design discusses the future of oil platforms that will become obsolete in the future when the world’s oil resources are depleted. While making this discussion, alternative ways of capturing energy in a world where non-renewable energy resources are depleted are sought. This design transforms the existing units of the oil platforms and establishes the spaces of a sustainable life for the future. PowerCatcher both generates its own energy and contributes to urban life by transmitting the excess energy it generates to the nearby built environment. Firstly, a closed loop is designed for the platform, which is located in the middle of the sea or the ocean, with no connection to settlements. The design of this loop is considered in terms of both programmatic and sustainability. Programmatically, it is suggested that the containers used for transportation purposes be re-functionalized as homes and offices for the users who will live on the platform. Communal areas for diving, fishing, swimming, walking, zipline, and sports are designed for the users who live here and those who come from the city. The helipad is transformed into a topographic playground for children, while transport is provided by hyperloop, with less energy consumption and public transport. The electrical energy of the oil platform is provided by wind turbines, lightning energy, and geothermal energy turbines. The lightning rod on top of the existing drilling rig converts lightning, which has a high energy potential, into electrical energy and contributes to the electricity needs of nearby settlements through the city line running under the ocean. The possible relationship of the platform with the natural life in its context is investigated and it is discovered that the legs of the platform connected to the sea offer a great potential space for coral reefs in the region. The coral reefs attached to the existing steel structure ensure that the underwater life remains alive. This design offers users the opportunity to experience both underwater life with different activities and the transformed oil platform on the water with an innovative understanding of the cycle.

Sergi Objesi | Exhibition Object

Güç Yakalayıcı 

Power Catcher’ın elektrik enerjisi; rüzgâr türbinleri, yıldırım enerjisi ve jeotermal enerji türbinleri ile sağlanır. Power Catcher okyanusun açıklarında bulunduğundan yıldırım çekme potansiyeli yüksektir. Mevcut sondaj kulesinin üstüne eklenen paratoner sayesinde yüksek enerji potansiyeli olan yıldırımı, elektrik enerjisine dönüştürür ve okyanus altından giden şehir hattıyla yakındaki yerleşimlerin elektrik ihtiyacına katkıda bulunulur.  

Utkucan Uyanık tarafından 3 boyutlu üretildi.

Power Catcher

Power Catcher will be powered by wind turbines, lightning energy, and geothermal turbines. As Power Catcher is located offshore in the ocean, the lightning potential is high. The lightning rod installed on top of the existing rig converts the high-energy potential lightning into electrical energy, contributing to the electricity needs of nearby settlements with an undersea power line.

3d printed by Utkucan Uyanık.